STAA.DK
/ v. Søren Thestrup Hansen
Som §54, stk.1 Støtteperson, kan du bruge mig til følgende:
Tale om følelser og tanker i forbindelse med anbringelsen af dit barn
Lytte og give dig modspil
Gennemgå skriftligt materiale sammen med dig
Hjælpe med at forberede, deltage i og evaluere møder
Hjælpe med at afklare og redegøre for gældende lovgivning på området
Jeg har mange års erfaring med det offentlige system og kender det indefra. Jeg kan hjælpe dig med at forklare hvordan systemet virker og arbejder, samt baggrunden herfor.
Jeg kan støtte dig i et mere konstruktivt møde med både kommune, sagsbehandler, plejefamilie, samt støtte dig i kontakten til øvrige aktører vedrørende dit barns trivsel.
Jeg kan støtte dig i, at du får formidlet de ønsker og drømme du har for dit barn, selvom dit barn er blevet anbragt.
Som §54, stk.1 Støtteperson, har jeg tavshedspligt. Jeg taler ikke med sagsbehandler, familieplejekonsulent, anbringelsessted og andre aktører, uden dig eller dit samtykke.
Alt det vi kan
Som forælder til dit anbragte barn, oplever du måske, at du ofte står udenfor indflydelse i forhold til opdragelsen? Eller måske mener du, at informationsniveauet er for lavt? Du kan måske også være fyldt op af skyld og skam? Og savn, ikke mindst? Måske er du bange for at give din mening til kende vedrørende opdragelsen af dit anbragte barn? Kan det forværre situationen?
Jeg kan støtte dig i at få skabt et nyt og et mere bæredygtigt fundament i dit liv, et øget overblik over din aktuelle situation, samt støtte dig i at udbygge dit netværk. Mit mål er, at du oplever en øget sikkerhed og tryghed i forhold til at kunne gå udfordringer i møde vedrørende dig og dit barns fremadretttede kontakt og Jeres fælles trivsel. Det handler om mod, erkendelse og det handler om din selvforståelse og selvrespekt.
Tilbuddet om en § 54, stk.1 professionel støtteperson, er din rettighed som forælder og det er kommunen som afholder udgiften. Jeg kan tilbyde dig/Jer, at kontakte kommune og sagsbehandler i forhold til etableringen og det rent praktiske.
Ring eller skriv endelig til mig hvis du/I har spørgsmål.
Lov om Social Service
Lovgivning:
§ 54, stk. 1. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde forældremyndighedens indehaver en støtteperson i forbindelse med barnets eller den unges anbringelse uden for hjemmet, jf. § 52, stk. 3, nr. 7.
Vejledning:
Støtteperson til forældre i forbindelse med barnets eller den unges anbringelse uden for hjemmet
Tilbud om en støtteperson
376. Kommunen skal tilbyde forældremyndighedsindehaverne en støtteperson i forbindelse med barnets eller den unges anbringelse uden for hjemmet. Det er i den forbindelse også væsentligt, at være opmærksom på de forældre, som pga. af funktionsnedsættelse, f.eks. udviklingshæmmede forældre, der har et særligt behov for støtte til at kunne udfylde deres forældrerolle under anbringelsen.
Det er forældremyndigheds-indehaverens opholdskommune, der skal bevilge støttepersonen og dække udgifterne, der er forbundet dermed. Det er støttepersonens opgave at lytte og være der for at støtte forældrene. En støtteperson til forældrene kan være med til at dække de behov, som forældrene har under barnets anbringelse og kan dermed også være med til at styrke forældrenes samarbejde og involvering i arbejdet omkring barnet. Det styrkede forældresamarbejde kan medføre en større gensidig respekt, mellem på den ene side kommunen og anbringelsesstedet og på den anden side forældrene, der kan medføre, at kommunen og anbringelsesstedet i højere grad forventes at respektere, at forældrene forsat er forældre, og hvor forældrene i højere grad oplever, at de fortsat har betydning for børnene også under anbringelsen.
Støttepersonen skal give forældrene modspil, hjælpe med udredning af spørgsmål i forhold til den måde det offentlige system fungerer på, hjælpe med forberedelse og evaluering af møder og hjælpe med at læse og forstå skriftligt materiale omkring anbringelsen. Det er vigtigt, af hensyn til forældrene, at støtteordningen gøres så fleksibel som mulig. Støttepersonen varetager dog ikke opgaver af behandlingsmæssig karakter – f.eks. i forhold til forældrenes misbrug, psykiske problemer m.v. Støttepersonen kan medvirke til, at forældrene støttes til at blive afklaret i forhold til anbringelsen. Dette kan være relevant i forhold til alle forældre – også forældre hvis barn er anbragt uden for hjemmet alene på grund af nedsat funktionsevne, fordi forældrene ikke længere kan varetage pasningen af barnet i hjemmet.
Forældrene kan under anbringelsen af støttepersonen hjælpes til at forbedre forældreskabet, herunder fastholde kontakten til barnet. I forhold til kontakten til barnet eller den unge kan støttepersonen supplere kommunens indsats for at fremme kontakten efter servicelovens § 71. For forældrene kan anbringelsesforløbet derved blive mindre smertefuldt, og barnet kan opleve en mindre grad af splittelse mellem forældrene og anbringelsesstedet. Herudover kan en støtteperson bidrage til at støtte forældrene på en række andre punkter, f.eks. med at løse de problemer der har været medvirkende til, at barnet eller den unge måtte anbringes uden for hjemmet.
Støttepersonen tildeles i forbindelse med anbringelsen, det vil sige fra det tidspunkt, hvor en anbringelse af barnet indgår som et konkret element i de foreslåede foranstaltninger. Støttepersonen kan fortsætte i en kortere periode efter hjemgivelsen. Støttepersonen skal være et tilbud under selve anbringelsen.
Da det er vigtigt,
at det er et tilbud, som forældrene til anbragte børn frit kan vælge,
at forældre selv kan vælge den konkrete støtteperson,
at støttepersonen er uafhængig af forvaltningen,
at støttepersonen er fleksibel
at støttepersonen har en vidensmæssig og personlig baggrund i forhold til de krav, der bør stilles til en støtteperson,
vil det være hensigtsmæssigt, at kommunen udarbejder en liste over »kvalificerede støttepersoner«, som forældrene kan vælge ud fra. Dette afskærer dog ikke familien fra selv at fremkomme med forslag til en egnet person. Kommunen skal foretage en konkret vurdering af, om den foreslåede person er egnet som støtteperson. Det er således ikke tanken, at nære familiemedlemmer eller andre fra forældrenes nære personlige netværk udpeges som støtteperson. Ordningen, hvorefter forældrene tildeles en støtteperson, er uafhængig af forældrenes eventuelle advokatbistand. Kommunen fastsætter tidsforbruget for støttepersonen og kan i den forbindelse vurdere forældrenes behov, herunder deres udbytte af støtten, og hvornår i anbringelsesforløbet støtten ydes.
Det er ikke meningen med ordningen, at en støtteperson skal træde i stedet for en eventuel bisidder. Forældrene kan ud over støttepersonen også have en bisidder, og myndighederne kan således ikke afvise bisidderdeltagelse med henvisning til støttepersonordningen. Der ydes dog ikke betaling til en bisidder.
Kommunens afgørelse i forbindelse med forældrenes eventuelle valg af en støtteperson, der ikke er opført på listen, kan indbringes for Ankestyrelsen, ligesom forældrene kan indbringe spørgsmålet om støttens omfang, jf. klagereglerne i kap. 28.
Børns rettigheder
Herunder et uddrag af Børns rettigheder - Et udpluk fra Børne- og Socialministeriet:
Her kan du læse mere om de forskellige instanser, der er med til at sikre børns rettigheder i Danmark.
Som barn i Danmark har man en række rettigheder, der handler om børns vilkår og retsstilling. Danmark ratificerede i 1992 FN’s Konvention om Barnets Rettigheder. Børnekonvention præciserer en række økonomiske, sociale, politiske og kulturelle rettigheder, der tager særligt sigte på børn. Det betyder bl. a. at samfundet har pligt til at sikre barnets tarv, når der skal træffes beslutninger. Du kan læse mere om FN's konvention under 'FN's Konvention om Barnets Rettigheder'.
For børn der er i kontakt med de offentlige myndigheder, handler børns rettigheder eksempelvis om, at børn har ret til:
At blive inddraget i sagsbehandling
At blive hørt i forbindelse med afgørelser
At medbringe en bisidder ved møder med forvaltningen
At have mulighed for at klage over afgørelser truffet af kommunen
Børns rettigheder varetages i dag af en række forskellige instanser, som hver især udfylder funktioner indenfor børns rettigheder i forhold til henholdsvis fortalervirksomhed, vejledning og rådgivning, tilsyn og klage samt en ombudsmandsfunktion.
Copyright @ All Rights Reserved